Szolnoki és kunszentmártoni műemlékek védettségéről döntöttek Lázár Jánosék

Megosztás

Lázár János akcióban – a MÁV reformszerű változásait a napokban bejelentő miniszter most a hazai műemlékekkel foglalkozott. A A Magyar Közlöny augusztus 15-i kiadásában tették közzé, hogy az általaaláírt rendelet alapján módosul a hazai műemlékek jegyzéke. A kihirdetést követő nyolc napon belül hatályba lépő változások új védelmeket vezetnek be, míg néhány korábban védett érték esetében megszűnhetnek a bontást vagy átépítést akadályozó korlátozások.

A teljesség igénye nélkül augusztus 23-án műemlékké válik például a piliscsabai a Makovecz-campus központi épülete, a galagyörki Kálnoky-Bedő-kúria, a tököli víztorony, a budapesti Nagykörút és az Üllői út találkozásánál álló egykori Mária Terézia-laktanya, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyei vonatkozást is találunk, a műemlékvédelemhez csatlakozó, illetve azt elveszítő épületek esetében egyaránt.

A megyeszékhelyen a Kossuth Lajos utca 5. szám alatti egykori Takarékpénztár épülete kap védelmet, ahol jelenleg a TRV. Zrt. székel. A gyönyörű szecessziós palota helyzetéről Bajnai Zsolt is írt több, mint egy évtizeddel ezelőtt, elveszíti azonban védettségét a kunszentmártoni (Szentesi úton található) szélmalom, mivel kilenc évvel ezelőtt teljesen leomlott.

“Szélmalmunk ma hajnalban 4:30-kor befejezte közel 150 éves földi pályafutását és összedőlt. Pusztulása olyan szinten teljes, hogy gyakorlatilag csak egy törmelékhalom maradt utána. Azért is megdöbbentő az esemény, mivel semmi látható jele nem volt a falazat deformálódásának vagy mozgásának. A hírhez annyit fűzünk hozzá, hogy az 1860-as években épült kunszentmártoni szélmalmot országos védettségű épületté nyilvánították. Íme a példa, hogy nem elég valamit műemlékké avatni, vigyázni is kell rá, hogy az maradjon” – írták akkor a pótolhatatlan veszteségről.

Kép: nimfea.hu (egy régi kép a kunszentmártoni szélmalomról)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek